Zlatka Dorič Valentan


"Pasja mati"
"Pasja mati"

Sem Zlatka Dorič Valentan in že od malih nog sem v stiku z različnimi živalmi, najraje pa prav s psi. Na poti v šolo (osnovno seveda) in domov sem pobožala prav vsakega psa, pa naj je bil še tako hud. Doma smo v tistem času imeli črnega Nemškega ovčarja Bilija, ki mi je povsod sledil. Ker so me imeli psi tako radi, so me klicali kar »pasja mati«. Ljubezen do kosmatincev sem poskušala prenesti tudi na svoja otroka. Največ teh sposobnosti oziroma ljubezni je očitno prejela prav Anja. Kaj vse ti lahko prisotnost psa, njegova vdanost in ljubezen podari, pomeni in omogoča, pa sem v resnici ugotovila šele, ko je Anja zbolela za PTSD-jem (Post travmatskim stresnim sindromom).


Zdaj imamo doma dva psa. Naš 11-letni Višavski terier Lordi je prava »stara sablja«. Kljub temu, da mu manjka par zob, se kosa z najmlajšimi, saj imamo tudi posvojenko Luno, ki je stara okoli 3 leta. Tudi Anjina psička Rina, 15 mesečna Nizozemska ovčarka, nas večkrat obišče. Skupaj so prava tri-peresna deteljica.


Po poklicu sem medicinska sestra. Svojo poklicno pot sem začela v UKC Maribor pred 33 leti, in sicer na internem oddelku za diabetes in endokrine bolezni. Nato sem delala nekaj časa na transfuziji in endoskopiji ter nazadnje v porodnišnici, kjer sem kot otroška sestra skrbela za novorojenčke polnih 7 let.


Leta 1993 sem svojo poklicno pot nadaljevala v ZD Maribor kot patronažna medicinska sestra. Na terenu sem preživela 23 let. Skrbela sem za mamice po porodu in novorojenčke, bolnike vseh starosti z različnimi zdravstvenimi težavami, za nepokretne in umirajoče, za tiste, ki so ostali sami.

Delo patronažne sestre je od mene zahtevalo, da poklicno in osebnostno ves čas napredujem. Nudilo mi je ogromno strokovnega in osebnega zadovoljstva ter mi hkrati omogočilo, da pomagam ne-le svojim pacientom, temveč tudi sebi in svoji družini.
Sedaj pa sem zaposlena v ambulanti družinske medicine, kjer mi vso pridobljeno znanje še kako prav pride.


Nekje vmes sem ugotovila, da mi nekaj manjka, zato sem se vpisala na Fakulteto za organizacijske vede. Študij sem uspešno zaključila in si pridobila naziv Univerzitetni diplomiran organizator dela. Med študijem me je najbolj pritegnil predmet Komuniciranje in odnosi z javnostmi, iz katerega sem nazadnje tudi diplomirala.


Svoje znanje v komunikaciji, o odnosih z javnostmi in težavah pri komuniciranju sem poglabljala na različnih predavanjih:
- pri Društvu za nenasilno komunikacijo sem se udeležila usposabljanja za prostovoljno delo na področju nasilja,
- udeležila sem se treninga asertivnosti,
- v ZD Maribor sem se udeležila delavnice z naslovom »Osnove mediacijskih veščin za boljšo komunikacijo,
- obiskovala sem I., II. in III. semester Šole čustvene inteligence pri CDK (Zavod za izobraževanje, vzgojo, razvoj in kulturo Ljubljana),
- usposabljanje za mediatorje pri Zavodu RAKMO in z uspešno opravljenim izpitom pridobila naziv Mediator.

Lordi mala beba
Lordi mala beba

 

Moj življenjski moto je: »Življenje je prekratko, da bi samo trpeli. Življenje imamo eno samo, da ne bi ga zares živeli.«

 

 

Kot je že znano, v našem zavodu vsak skrbi za svoje področje, vendar skupaj tvorimo celoto. Glede na svoje področje in znanje, je moj vložek pri zavodu:
• preprosti, vsakdanji pogovori oziroma druženje,
• sprehodi v bližnjem gozdu ali daljši organizirani in vodeni pohodi (sem članica PD Tam),
• skupinska vadba pod strokovnim vodstvom Sama Anžurja,
• svetovanje povezano z zdravstveno nego, načinom življenja in prehranjevanjem,
• profesionalna pomoč za reševanje konfliktnih situacij s pomočjo tretje, nevtralne osebe (mediacija).

 

Ta zavod za mene predstavlja združitev prijetnega s koristnim. Pri nas se znamo imeti fajn, biti blatni s psi, se pošaliti na svoj račun in tudi kaj narediti, se naučiti in pomagati v sproščenem vzdušju. Vsi smo s srcem in dušo predani zavodu, ljudem in psom.