Strokovni vodja svetuje


Vprašaj strokovnjaka?!?
Vprašaj strokovnjaka?!?

NAČIN DELA in ŠOLANJA

v Akademiji šolanih in delovnih psov Maribor

 

 

Spoštovani ljubitelji in lastniki psov!


V čast mi je, da vam kot Strokovni vodja šolanja predstavim naš način dela v Akademiji.
V svoji tridesetletni praksi sem si svoje znanje pridobival doma in v tujini. V teh letih sem na velikih tekmovanjih, kot tekmovalec, marker in sodnik, videl ogromno zanimivih stvari, ki povezujejo šolanje psov.


Vzgoja in Socializacija psa

Najprej se vsi »novo pečeni« lastniki vneto zavzemajo, da bodo svojega psa, ko ga pripeljejo v svoj dom, dobro socializirali, da bo ubogljiv, da ne bodo imeli problemov s sosedi in okolico. A, ko preide v prakso, se po navadi stvari odvijajo drugače.

 

Vzgoja NI šolanje psa, ampak je učenje psa vsakodnevnih navad. Šolanje temelji na dobri vzgoji psa; ta se začne pri prihodu psa v naš dom, nadaljuje pa se z navajanjem psa na hrano, opravljanje bioloških potreb zunaj, na ovratnico in povodec, vožnjo v avtomobilu, navajanje na življenjski prostor (tudi za počitek), sprehode, higieno, spoznavanje drugih živali, objektov, mestnega vrveža, različnih zvočnih faktorjev, pravilen medsebojen kontakt, obiske pri veterinarju, igro z drugimi psi, itd... .

 

Vzgoja in socializacija sta tesno povezani. Ne ena in ne druga ne smeta biti prepuščena naključju in naključju. Vodnik in pes morata natančno vedeti kje, kdaj in kaj početi v dani situaciji. Vodnikova naloga je naučiti psa kako odreagirati v situaciji glede na dane okoliščine.

 

 

Šolanje

V naši Akademiji šolamo pse vseh pasem in starosti.
Kot Direktor in Strokovni vodja šolanja dajem velik poudarek na igri s psom. V dolgoletni praksi sem ugotovil, da je to edini pravilen način, da imamo živahnega, energičnega in temperamentnega psa, ki dela vaje z veseljem. Pes je po naravi plenilec, zato ima vsak pes nagon po plenu v sebi. Od nas je pa odvisno kako znamo ta nagon izkoristiti, da bo naš pes dobro izšolan.

 

Šolamo izključno s pomočjo igrače – metode s hrano se NE poslužujemo! 

Pomanjkljivosti oz slabosti uporabe hrane pri šolanju psa
Mnogi TV programi in tudi šole se poslužujejo metod šolanja z uporabo hrane/priboljškov.
Tukaj navajam nekaj kontraindiktivnih faktorjev šolanja psa s pomočjo hrane, ki sem jih opazil skozi leta treninga, šolanja in sojenja:


1. Popolnoma ne-logično je, da pes dela vajo, mi pa ga silimo s hrano vsak tretji korak. Predstavljajte si nogometaša, košarkarja, plavalca, ... športnika (kar v tem primeru vaš pes je) ... da med treningom kar naprej je.
2. Hrana med treningom dela psa utrujenega, počasnega in brezvoljnega.
3. Pes dela dokler je hrana, ko pa hrane zmanjka, pes noče več delato. S tem je pes ves čas pod pritiskom in v stresu.
4. Hrana, ki se nosi na treninge je lahko postana, saj se nosi po žepih, vrečkah, ipd..
5. Zaradi prehitrega požiranja hrane in gibanja hkrati lahko pride do slabega počutja, bolečin v želodcu, bruhanja in drisk.
6. Psu se lahko hrana zatakne v požiralniku, kar lahko vodi do zadušitve.
Zaželeno je, da pes dobi normalne obroke skozi dan vedno ob istem času (najbolj priporočljivo 2 obroka na dan za odrasle pse, za mladičke in zelo aktivne pse od 3 do 5 obrokov na dan, za starejše in manj aktivne pse od 1 do 2 manjša obroka na dan). Tako mu vzdržujemo bioritem, ki smo ga ustvarili že na začetku.
Pes naj NE bi jedel vsaj 2 uri pred treningom in potem dobil kvaliteten obrok po treningu, ki ga bo z veseljem pojedel.


Faze igranja s plenom (igračo) učijo dolgoletni inštruktorji, strokovnjaki z izkušnjami in kinologi, ki so zmagovali na najvišjem nivoju. Samo na tak način se pokaže kvaliteta. Za to pa je potrebno znanje in dolgoletna praksa.


- Boris Šef -