Prva Pasja Posvetovalnica v Sloveniji


Pasja posvetovalnica
Pasja posvetovalnica

 

Psi so živa, čuteča bitja in vsak od njih je individum. Vsak ima svojo osebnost, potrebe in genetske zasnove, zato ga je potrebno obravnavati kot celoto. Velikokrat se za »težavo«, ki se kaže navzven, skriva problem, ki ga največkrat spregledamo; ljudje se osredotočamo samo na tisto kar nas najbolj moti. Večina se nas nikoli ne vpraša od kod to izvira oziroma kaj sproža to dejanje.

 

Posvet pred začetkom treninga
Posvet pred začetkom treninga

Za primer vzemimo 10 mesečnega Nemškega Ovčarja, ki se trenutno šola pri nas. Lastnik je začel s šolanjem v naši Akademiji, ko je bil pes star 3 mesece. Pes je kazal obetavne rezultate, bil je vesel, igriv mladiček. Glede na to, da je Nemški Ovčar, potrebuje ogromno gibanja in mentalne stimulacije. Kot pa je tudi splošno znano, so Nemški Ovčarji družinski psi. Potem pa se je zgodilo nekaj kar nobeden ni pričakoval. Lastnik je zbolel in vodenje domačega posla je morala prevzeti žena. Pes je bil vajen biti celo dopoldne z njo v pisarni. Na enkrat je pristal zunaj – sam. Dolgi sprehodi in igranje z žogico so odpadli. Temu je sledila pandemija, ki je v kontekst postavila tudi dva otroka, ki sta se začela šolati od doma. To je pomenilo še manj časa za psa. Stara starša, ki tudi živita v hiši, nista več hodila posedat na vrt. Pes je bil prepuščen sam sebi, poleg tega pa je bil še kregan, ker ni bil »priden«. V vsem kaosu ni nobeden opazil kaj se dogaja s psom.

 

Čez nekaj časa je nekdo v družini opazil, da si pes lovi rep. Sprva so mislila, da je to pač način igre in niso polagali pretirane pozornosti. To početje pa je postopoma začelo prehajati v obsesijo. Pes si je rep lovil do te mere, da njegove pozornosti niso mogli pridobiti niti z njegovo najljubšo igračo. Prišlo je celo tako daleč, da je bil že čisto izčrpan in je vidno trpel.
Lastnik se je ustrašil in psa peljal k veterinarju. Po izključitvi zdravstvenih razlogov, so ga diagnosticirali s kompulzivno motnjo, ki je sicer pri Nemških Ovčarjih zelo pogosta. Pes je pristal na antidepresivih, vendar se težava s tem ni odpravila. Antidepresivi zdravijo simptome ne pa osnovnega vzroka.


Lastnik se je ponovno obrnil na nas. Vse zgoraj napisano smo skupaj ugotavljali kar nekaj časa. Celotna Akademije je prispevala k izboljšanju stanja tega psa. V prvi vrsti smo morali spremeniti prehrano, pri čemer je priskočil na pomoč naš svetovalec za prehrano Marko Jerman. Naš veterinar, Simon Princ dr.vet.med je poskrbel za zdravstven del in ga spremlja še danes. Glede psihičnega stanja psa smo se posvetovali s specialistom psihiatrije mag. Miranom Pustosemškom. Naš strokovni kader skrbi za prilagojeno šolanje, pomeni, treningi poslušnosti individualno in v skupini, treningi obrambe, itd. . Velika pohvala pa gre seveda lastniku in celi družini, da so se sploh odločili psu pomagati in pa za pridnost, prizadevnost ter poslušnost.


Psa in lastnika čaka še ogromno dela. Pes je za zdaj stabilen in lepo napreduje. Vse čaka še ogromno dela, vendar smo na pravi poti, da pes popolnoma ozdravi.

Marko Jerman - svetovalec za prehrano
Marko Jerman - svetovalec za prehrano

 Takšen pes rabi celostno obravnavo; začne se pri načinu življenje, npr. kje pes spi, kje je pes čez dan, koliko časa je sam, kdaj je težava bolj opazna, kolikokrat na dan jé, kaj jé, dobiva kakšne prehranske dodatke, itd. . Za tem nas zanima zdravstveno stanje psa, npr. kdaj je bil cepljen, je zaščiten proti klopom, je pes (generalno gledano) zdrav ali jemlje kakšna zdravila, so opazne kakšne spremembe pri hranjenju, potrebah, ali bruha, itd. . Sledi gibanje in zadovoljevanje potreb pasme. Opažamo, da ogromno ljudi ne pozna pasme svojega psa oziroma pasemskih značilnosti, kar je lahko velik problem. Na koncu pa nas še zanima odnos med psom in lastnikom. Velikokrat opazimo, da sta pes in lastnik v konfliktu. To pomeni, da lastnik vztraja pri nečem, kar mu pes ne more dati ali pa je komunikacija med njima okrnjena.

 

Zbor celotnega teama Akademije šolanih in delovnih psov Maribor
Zbor celotnega teama Akademije šolanih in delovnih psov Maribor

Takšne izkušnje so team naše Akademije pripeljale do zaključka, da ljudem in njihovim štirinožnim prijateljem lahko pomagamo samo tako, da jim nudimo celostno obravnavo na enem mestu. Tako smo odprli Pasjo Posvetovalnico, ki je prva takšne kapacitete v Sloveniji.
Naša največja želja je pomagati, vsak na svojem področju, vsem, ki se spopadajo s težavami in jih ne znajo sami rešiti. Včasih je potreben samo pogovor, drugačen pogled na situacijo ali pa izmenjava mnenja in se težava reši. Tukaj ni formule, šablone ali gumba, ki bi odpravili problem. Včasih je potrebno poizkusiti nekaj stvari, ali tako kot v prej omenjenem primeru, spremeniti celoten način življenja.

 

Moto naše Akademije je »I am my bother´s keeper« kar ponazarja vse za kar si prizadevamo in spreminjamo življenje vsakega psa posebej.