O pasmi


[prenos] 0.7 MB FCI Dutch Shepherd Standard

NIZOZEMSKI OVČAR

Najina Nizozemska Ovčarja Rina in Lundi

Nizozemski ovčar je na splošno zelo redka pasma; tako v Sloveniji kot tudi v svetu. Marsikdo jih zamenja za Belgijskega ovčarja, saj sta si po konstituciji zelo podobna.


Nizozemski ovčar izhaja iz Nizozemske, kjer se je prvotno uporabljal kot vsesplošen pes na kmetijah in za varovanje drobnice. Tudi do zdaj se je ohranil ta prvotni del pasme, saj ravno zaradi redkosti ni izrojena.
Kasneje so Nizozemce začeli uporabljati kot službene in policijske pse, saj so izredno vzdržljivi, inteligentni, lojalni, intuitivni psi z močno, atletsko konstitucijo telesa.


V Sloveniji sva našla samo peščico čistokrvnih Nizozemskih ovčarjev in nekaj od njih ni niti iz slovenske vzreje. Iz tega lahko povzamemo, da je zelo nepoznana pasma. Pogosto naju ljudje ustavljajo na cesti in sprašujejo katere pasme sta najina psa. Mnogo jih namreč zamenja za Belgijske ovčarje, ki so vse bolj popularni v policiji in vojski ter posledično tudi v športni kinologiji. 

Rina obožuje delo

 

Odločitev za to pasmo je padla na podlagi zastavljenega cilja; ta je bil podrejen namenu, da pes v prihodnosti nadomesti Anjino psičko Janis, ki je bila pes pomočnik. Ta pes je moral imeti vse kvalitete in presegati vse normalne normative, če pogledamo samo tisti strog delovni nagon in naravno inteligenco. Ob tem je pes moral imeti zdrav značaj, stabilen temperament, občutek za ljudi in družino, dovzeten za spremembe okolja, vendar je moral imeti v sebi dovolj obrambnega nagona, da bi lahko obvaroval Anjo v primeru nevarnosti. Vlogo sta igrala tudi primerna velikost in dlaka, da lahko pes potuje v vseh prevoznih sredstvih.
Anja je tudi zelo aktivna in je dosti v naravi, zato je potrebovala psa atletske postave, ki bi jo lahko spremljal na dolgih sprehodih, kolesu, itd..


V najini Nizozemski ovčarki Rini, ki je zdaj stara 4 leta, sva dobila vse to in še več. Poleg izrednega nagona po plenu, ljubezni do dela, hitremu učenju, dovzetnosti za vse novosti, je psička pravi klovn, ki naju razveseljuje vsaki dan znova. Ko se zjutraj zbudiva in jo spustiva iz njenega boksa ali ko prideva domov, pa čeprav naju ni bilo samo 2 minuti, svoje veselje kaže na sto načinov. Najrajši pa prinese nogavico, čevelj ali kakšen drug Anjin predmet in nama ga kaže. Ko se zjutraj oblačiva, je obvezno zraven na postelji in sodeluje z grickanjem, skakanjem v igralno pozo, prinašanjem vsega kar najde; skratka je neizmerno vesel pes, pravi mali smeško, ki te vedno spravi v dobro voljo. Po drugi strani pa je zelo lojalna in zavzeta za najino počutje. Ko se kateri od naju slabo počuti, se uleže k njemu in mu da vedeti, da ni sam.

Ne da se opisati njene volje in želje po delu. Rina rabi stimulacijo, igranje, načrtne treninge vseh treh disciplin (midva trenirava po IGP programu - sled, poslušnost, obramba) vsak dan. Kar se tiče same stimulacije ima ogromno kapaciteto, kar pa se tiče fizične kondicije pa še več.


Midva nikakor ne bi priporočala te pasme psa samo kot družinskega psa ali za nekoga, ki je v službi 8-10 ur dnevno in se nima časa ukvarjati z njim. Ni problem v tem, da se pes naveže samo na enega človeka ali kaj podobnega. Nizozemci so, s pravo socializacijo v prvih mesecih življenja, zelo ljubeznivi do vseh ljudi, otrok in živali, vendar, če niso dovolj stimulirani in utrujeni, znajo biti precej naporni. Dajo ti jasno vedeti, da so tam in da potrebujejo pozornost. Ker so zelo socialni, pogrešajo človeško družbo, če so predolgo sami.


Kot vsi ovčarji so zelo nagnjeni k grizenju »nečesa«, torej, če niso usmerjeni, si bodo sami našli nekaj za delat. Grizenje jim sprošča nakopičeno energijo. Midva imava igračo, ki deluje podobno kot duda pri otrocih. Ko opaziva, da sta najina psa živčna in iščeta nekaj za grist, jima enostavno ponudiva tisto (in samo) tisto določeno igračo ali bikovko. Ta ju pomiri in poteši njuno potrebo po grizenju. Posledično ne grizeta in ne uničujeta stvari po hiši.

Oba imava pse že celo življenje in to je za oba (razen v otroških letih) edini ovčar. Anja je imela Stafforde, sam pa sem najprej imel Dobermane in na koncu Cane Corsa. Iskala sva psa, ki bi po karakteristikah in konstituciji bil nekje vmes. Tako sva med vsemi pasmami izbrala prav Nizozemko in je ne bi zamenjala za nič na svetu. Res je, da ogromno doprinese psa dobiti iz pravega legla in osnovne vzgoje, vendar so tudi genske zasnove, ki se jih ne da spremeniti. Ker je pasma zelo redka, tudi nima skoraj nobenih zasnov za bolezni. Načeloma so ti psi zelo zdravi. Njihova dlaka je prekrita s tanko plastjo voska, zato je zelo odporna na vremenske vplive. Glede na to, da je dokaj kratka tudi izpadanja ni veliko. Kopanje je odsvetovano, razen če je to nujno potrebno, česanje ni potrebno.

 

Lund Od Moslavine aka Lundi

Lansko leto smo dobili novega družinskega člana, in sicer Nizozemskega Ovčarja Lunda. Z njim imava namen tekmovati na najvišjem nivoju šprtne kinologije in pa tudi, skozi razstavljanje in parjenje, skrbeti za nadalnje potomstvo čiste linije delovnih Nizozemskih Ovčarjev.

 

Psi so v prvi vrsti najini družinski člani. Živijo z nama v hiši in so del najinega življenja; pomeni, grejo z nama na počitnice, v mesto na kavo, itd, šele za tem pride delo in tekmovanja.

 

Ta pasma naju je res prevzela ter navdušila in bi jo priporočila vsem, ki bi se želeli kdaj udejstvovati v kakršnemkoli kinološkem športu ali bi ga potrebovali za službene namene.

http://nizozemski-ovcarji.si/