Boris Šef


Sem Boris Šef in psi me spremljajo že od samega otroštva. Ljubezen do njih se je začela razvijati z našim prvim družinskim psom Runom in se od takrat samo poglabljala. Tako sem v vojski začel šolati vojaške pse in spoznal, da so nepogrešljiv del mojega življenja.

 

Po prihodu iz vojske sem dobil svojega prvega psa Grima, ki je bil rodovniški Doberman. Z njim sem opravil vse tri službene izpite (IPO I, II in III) ter leta 1989 osvojil 3. mesto na Evropskem prvenstvu šolanih psov v Avstriji.


S svojim drugim Dobermanom Magnumom sem opravil 2 službena izpita (IPO I in II), postal VICE prvak Evrope v lepoti na Dunaju in Svetovni prvak v lepoti v Dortmundu v Nemčiji.

V svoji 30 letni karieri sem izšolal več kot 1000 tečajnikov in njihovih psov, se izobraževal doma in v tujini ter s tem pridobil naslednje nazive in licence:


• Inštruktor šolanja psov nižje in višje stopnje,
• Trener državne reprezentance Slovenije (dvakrat sem jo vodil nas Svetovnem prvenstvu),
• Marker višje stopnje pri vajah obrambe,
• Predavatelj kinološke tematike,
• Mednarodni kinološki sodnik za ocenjevanje šolanih in delovnih psov (sodil sem 3 Svetovna prvenstva),
• Trener psov za film in gledališče (V svetu umetnosti sem pripravljal psa Naja (Labradorca) za predstavo Hamlet Stroj, kjer je glavno vlogo igral Tadej Toš. Labradorec Naj je s Tadejem odigral 3 prizore. Naj je igral tudi v operi Tosca (enako 3 prizore) in na otvoritvi mariborskega azila za živali predal otvoritveni ključ takratnemu županu Francu Kanglerju. Pomoč sem nudil tudi kolegom iz Avstrije pri snemanju serije Komisar Rex.),
• Sodni izvedenec za kinologijo.

 

Mnogi se me boste spomnili iz oddaje Živa, ki je bila predvajana na TV programu RTS z Natalijo Bratkovič. Skupaj sva predstavila več kot 250 pasem psov v 10 letih.

Moja kariera me je pripeljala do zelo posebnega psa, ki sem ga v osnovi šolal za zelo velikega človeka, vendar mi ga je po odhodu iz Slovenije podaril. Njegovo ime je bilo Black Danger aka Dango. Dango je bil Cane Corso, pravi lepotec in prijatelj v vseh pomenih besede. Bil je visoko šolan in tudi zmagoval na največjih lepotnih tekmovanjih. Žal zaradi pasme ni mogel delati službenih izpitov. Mineva leto dni odkar sem ga izgubil pri 12 letih starosti, kar je ogromno za psa njegove pasme.

 

Zdaj imava skupaj s partnerko Anjo dva Nizozemska ovčarja, Rino in Lunda, ki ju pripravljava za višje izpite IGP in tekmovanja. Po izgubi Anjine psičke Janis, ki je imela »Service Dog« licenco, nekaj časa nazaj, imava zdaj novi sreči na vrvici in tudi kateri od družinskih psov se tu in tam oglasi.

 

Moje življenje se vrti okrog psov že od nekdaj in v kinologiji sem dosegel kar se dosečti da, vendar me ta izziv in priložnost delati z velikimi strokovnjaki, s katerimi si delimo ljubezen do psov in veselja do pomoči ljudem, neizmerno navdušuje.